Zelf bloemen kweken doe je zo!

Tegenwoordig kunnen we van alles zelf verbouwen. Denk maar aan groente, fruit en zelfs de kruiden die je door je gerechten verwerkt. Maar wist je dat het ook mogelijk is om je eigen bloemen te kweken? Een tuin of balkon is natuurlijk niet compleet zonder bloemen. Maar hoe doe je dit precies? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel!

Kies de juiste zaadjes

Voordat je gaat beginnen, is het goed om even op onderzoek uit te gaan en de bloemsoort te kiezen die het mooist in jouw tuin of op het balkon staat. Je kunt namelijk zo veel soorten bloemzaden kopen, dat het haast lastig is om er een te kiezen. Kijk daarom van te voren bij een online zaadhandel en zoek voor jezelf uit waar je precies naar op zoek bent.

Benodigdheden

Voor het kweken van je eigen bloemen, heb je ook een aantal materialen en gereedschappen nodig. Zo kun je hulpmiddelen zoals bloempotten, bestrijdingsmiddelen en kweekartikelen van te voren al aanschaffen. Voor het kweken zelf heb je uiteraard de zaden nodig van de bloem die je wilt gaan kweken, maar ook zaaigrond, een verspeenstokje of potlood, turfpotjes, zaaibakken en een plantenspuit.

Het kweken zelf

Als je eenmaal goed voorbereid bent en alle benodigdheden in huis hebt, kun je gaan beginnen met het kweken van je eigen bloemen! Begin met de zaaigrond. Dit kun je kant en klaar kopen of zelf maken. De zaaigrond doe je in een bak of in een kweekpotje. Nadat je de potjes hebt gevuld kun je de zaadjes uitstrooien en afdekken met een dun laagje grond. De grond mag nooit te nat worden, dus geef telkens een klein beetje water. Dit kun je het beste doen met de plantenspuit in plaats van de gieter. Vervolgens komen er kleine kiemplantjes die je ook regelmatig vochtig moet houden. Als eenmaal de blaadjes tevoorschijn komen, kun je ze vastbinden aan een verspeenstokje.