Wat is een Zwaluwstaartfrees?

Om de niet geheel onbekende zwaluwstaartverbinding te maken wordt er gebruik gemaakt van de zwaluwstaartfrees. Deze verbinding heeft, zoals de naam al doet vermoeden, veel weg van de vorm van een zwaluwstaart. Zoals je ziet bij de staart van een zwaluw verspreidt deze zich verder uit van binnen naar buiten. De zwaluwstaartfrees kan op bijna alle houtsoorten die er bestaan worden toegepast. In de praktijk zorgt de frees ervoor dat de meest nauwkeurige en sterke verbindingen kunnen worden gecreƫerd. De frees kan worden gebruikt voor zowel professionele werkzaamheden, als door de hobbyist.

Toepassen van zwaluwstaart frees

De frees is uitermate geschikt voor het frezen van massief houten tafels, laden en kisten. Daarnaast kan deze ook worden ingezet om het krom trekken van hout te voorkomen. Er kan worden gefreesd is gesloten, open en half open verbindingen in hardere, massieve en gelijmde houtsoorten. Van de frees zijn diverse soorten maten beschikbaar, waardoor er voor elke opdracht een juiste zwaluwstaartfrees is te vinden. Het is aan te raden om een geleider te gebruiker in combinatie met je freesmachine of bovenfrees, zodat afkantingen met een vreemde hoek niet zullen plaatsvinden. Voor het verlengen van de levensduur, voer je eerst een passage uit door een frees te gebruiken met rechte snijkoppen.

Waar staat HM kwaliteit voor?

Veel van de zwalustaartfrezen worden aangeduid met het kenmerk HM kwaliteit. Dit kenmerk geeft de garantie dat de frees door diverse keuringen heen is gekomen. Goede kwaliteit HM frezen breken namelijk zelden, als deze dunner worden dan de stift worden ze er wel veel gevoeliger wanneer deze verkeerd wordt gebruikt. Ten opzichte van de HSS variant, welke in eerste opzicht goedkoper is, gaat de HM variant veel langer mee. Hierdoor is kiezen voor HM kwaliteit een financieel verstandige keuze, naast dat de kwaliteit vele malen hoger ligt.