Verharding in de tuin gewenst? Realiseer het met split!

Split - Lindeboom Oudleusen

Bijna iedereen die een nieuwe tuin inricht of aanlegt maakt wel op de een of andere manier de keuze om waar dan ook in de tuin enige verharding aan te leggen. Daarmee bedoelen we in eerste instantie een pad of een oprit. Dit kun je op verschillende manieren vormgeven. Wellicht komt in eerste instantie in je op om voor bestratingstegels te gaan, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet de meest originele keuze is. Wat dat betreft is het meer een speciale aanbeveling waard om een partij split bestellen en hier een pad of een oprit van te creëren. 

Waarom kiezen voor split als grondmateriaal?

Split is materiaal dat ontstaat bij het splijten van grote brokken gesteente. Dit houdt dus in dat split een volledig natuurlijk en onbewerkt materiaal is. Daardoor is er in milieutechnisch opzicht niets mis mee om voor split te kiezen, waarmee al snel de conclusie getrokken kan worden dat split een betere keuze is dan bijvoorbeeld betonnen tegels. Daar komt nog bij dat split relatief gunstig geprijsd is en dat er genoeg soorten split zijn om uit te kiezen, waardoor het niet anders kan of er zit iets bij naar je smaak. 

Split - Lindeboom Oudleusen

Laat oud materiaal gelijk afvoeren

Wanneer je ervoor kiest split in je tuin te plaatsen en je besteedt deze plaatsing, bijvoorbeeld door de hoeveelheid of de zwaarte van het werk, uit, dan is het aan te raden als je in zee gaat met een bedrijf dat ook meteen zorgdraagt voor de afvoer van oude en af te danken materialen. Dergelijke bedrijven regelen deze afvoer namelijk doorgaans voor maar weinig extra geld. Onder af te voeren materialen kun je bijvoorbeeld denken aan vervuilde grond of overbodig geworden zand en puin.