Potgrond

Veel tuiniers maken hun eigen grond om de ingrediënten goed te mengen en geld te besparen. Mensen die geen ervaring hebben met tuinieren maken vaak de fout om tuinaarde in potten te gebruiken.

Hoewel sommige elementen van de buitenaarde de planten ten goede kunnen komen, bevat potgrond ingrediënten die de opname van voedingsstoffen en het vasthouden van water bevorderen. Zelfgemaakte potgrond is gemakkelijk te mengen en bevordert de gezondheid van de meeste plantensoorten.

1. Hoe de bodem kiezen

Er is een grote verscheidenheid aan substraten, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde, dus hier volgen enkele tips om de juiste keuze te maken en de beste kwaliteit in de tuin te brengen. Het eerste wat goed is, is de samenstelling van de grond te lezen: die moet onkruidvrij zijn, een pH van ongeveer 6 hebben en compost bevatten.

Een goede test om de kwaliteit van de grond te beoordelen is na het aanbrengen te controleren of er zich aan het oppervlak geen droge laag vormt, een soort grijze korst, die een belemmering zou vormen voor het doordringen van water in de grond.

2. Vermiculiet

Koop vermiculiet in een tuinwinkel. Vermiculiet is een veelgebruikt ingrediënt in potgrond omdat het de beluchting aanzienlijk verbetert. Het mineraal bevordert ook de vochtretentie, wat zich vertaalt in een betere opname van voedingsstoffen en een gezonde plantengroei. Vermiculiet voor tuinbouwdoeleinden is niet giftig en reukloos.

3. Geraspte turf

Turf wordt gewonnen uit veengebieden gevuld met gebroken mos. Voeg geraspte turf toe aan grond in een pot om een gezonde combinatie van water en lucht in de grond te bevorderen en de grond ura zachter te maken, wat de wortelgroei bevordert. Turf heeft een tekort aan voedingsstoffen en droogt na verloop van tijd uit, zodat het niet ideaal is voor beplanting, tenzij het met andere ingrediënten wordt gemengd.

4. Superfosfaat

Deze synthetische meststof bevat fosfaat, een vorm van fosfor die gunstig is voor planten. Superfosfaat breekt geleidelijk af in de bodem en voorziet planten van essentiële voedingsstoffen. Bloeiende planten reageren bijzonder goed op superfosfaatadditieven.

5. Kalksteenstof

Als u in een kalksteenrijk gebied woont, kunt u stof halen uit plaatselijke steengroeven. U kunt het ook vinden in grote tuincentra. Het calciumcarbonaat in kalksteen heeft zure eigenschappen die de alkalische ingrediënten in de bodem aanvullen, waardoor een pH-evenwicht ontstaat.

6. Oplosbare meststof

Zoek naar oplosbare 5-10-15 meststof. Deze in water oplosbare meststof bevat 5% stikstof, 10% fosfor en 15% kalium. Planten kunnen niet gedijen in een bodem zonder een goede balans tussen deze drie essentiële voedingsstoffen.