Het runnen van een landbouwbedrijf

Er wordt vaak gezegd dat we steeds meer in een diensteneconomie leven. De meeste werken op kantoor en leveren diensten in plaats van goederen. Toch is zeggen dat we in een diensteneconomie wonen een rare opmerking. Diensten kun je namelijk niet eten en er zijn in Nederland nog altijd ontzettend veel productiebedrijven en op het gebied van landbouwexport is ons kleine landje zelfs een van de grootsten ter wereld. Het beroep van boer zijn en het runnen van een landbouwbedrijf is nog altijd een van de belangrijkste beroepen in ons kleine landje. Maar hoe ziet het runnen van een landbouwbedrijf er in werkelijkheid precies uit? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Vroeg uit de veren

Wanneer je een eigen landbouwbedrijf hebt kun je ervan uitgaan dat je vroeg uit de veren moet om te beginnen met werken. Hier zijn vele verschillende redenen voor maar bovenal moet al het werk natuurlijk voor zonsondergang gedaan worden en daarnaast is het in de zomer vaak te heet op het midden de dag te werken. Daarnaast is landbouwwerk vaak ook seizoensgebonden. Afhankelijk van wat je produceert zul je mogelijk in de lente en de zomer heel hard moeten werken en in de winter het minder druk hebben. Een voorbeeld hiervan is aardbijen telen.

Technische kennis

Vaak is er de misconceptie dat voor het runnen van een landbouwbedrijf geen hoog opleidingsniveau nodig is. Niks is minder waar. Je hebt veel natuurkundige maar ook technische kennis nodig, bijvoorbeeld in het gebruik van verschillende landbouwmachines. Vele moderne landbouwmachines vragen veel technische kennis en zullen ook regelmatig vervangen worden door nieuwere machines. De slimme landbouw bedrijfseigenaar zoekt altijd naar effectievere en goedkopere productietechnieken, zolang ze niet een negatieve in vloed op de productkwaliteit. Natuurlijk moeten deze landbouwmachines ook netjes worden genoteerd als bedrijfsuitgaven en over een aantal jaar worden afgeschreven.

Bedrijfsvoering

Wanneer je een eigen landbouwbedrijf runt dan ben je natuurlijk niet alleen bezig met werken op het land en het produceren van je product maar ook bezig om effectieve bedrijfsvoering te hebben. Daarom is het voor boeren ook belangrijk om kennis te hebben over effectieve bedrijfsvoering en boekhouding. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk om hiervoor een boekhouder in te huren maar tegelijkertijd is het voor alle bedrijfsleiders natuurlijk belangrijk om zelf ook goed inzicht te hebben in de omzet, bedrijfsuitgaven, winst of verlies en belasting. Op deze manier kun je financieel verantwoordelijke je landbouwbedrijf runnen.