Grote fouten bij het mulchen van groente.

Allereerst: mulchen is geweldig! We mulchen het grootste deel van onze tuin met houtsnippers. Het is een fijne methode en het scheelt een hoop werk. Doordat de mulch maar liefst 40 cm dik is, hoef je nauwelijks water te geven en te wieden.

Dankzij de dikke mulching hoeven we onze tuin, die erg zacht voor de grond is, niet om te graven. Tegelijkertijd beschermt de mulch de grond tegen erosie en valt langzaam uiteen in zwarte humus. Om mulch te laten werken, zijn er echter een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Ik heb in het begin veel verkeerd gedaan met mulchen en vandaag wil ik deze fouten met je delen. Hopelijk bespaart dit je een hoop ellende.

Mulch te dun

Om voldoende vocht in de bodem te houden en het onkruid effectief te onderdrukken, dient de mulchlaag minimaal 10 cm dik te zijn. Natuurlijk is een dunnere laag beter dan helemaal geen. Maar alleen als je veel organisch materiaal op je bedden durft te pakken, kun je alle voordelen van mulchen met je meenemen.

Onkruid groeit gewoon door een dunne laag mulch en de grond is niet goed genoeg bedekt om zelfs in droge periodes vochtig te blijven.

bij het zaaien

Voordat je gaat zaaien, moet je de mulch opzij trekken met een hark. Het wordt pas weer rond de planten verdeeld als ze enkele centimeters hoog zijn. Hoewel ik in sommige boeken heb gelezen dat het mogelijk zou zijn om direct in de mulch te zaaien, heeft het in mijn tuin nooit gewerkt. Net zoals? Planten hebben grond nodig om in te wortelen, geen houtsnippers of gemaaid gras.

Mulch met te veel maaisel

Grasresten van het maaien van het gazon vormen een uitstekende mulch. Het mag echter niet dikker dan 5 cm worden aangebracht, anders gaat het rotten en slijmerig worden. Om dit te voorkomen meng ik het gemaaid gras nu 1:1 met houtsnippers of andere grove bruine materialen.

Mulch en slakken

Sommigen hebben extreem veel slakken in de tuin. Toen ik ook oud hooi nam om te mulchen, explodeerde de bevolking. Slakken houden van vochtig stro of hooi en gebruiken het om zich overdag te verbergen voor droogte en zon. De scherpgerande houtsnippers hebben echter de neiging om de slakken te vermijden in plaats van ze op te zoeken. Ze bieden dus tot op zekere hoogte bescherming tegen slakken.