Groen dak: leer hoe het deel uitmaakt van duurzame architectuur

Tot voor kort had de bouw van een huis alleen betrekking op de toekomstige bewoners van het terrein. De zaken zijn echter veranderd en de zorg voor efficiëntere systemen die minder agressief zijn voor het milieu heeft geleid tot de behoefte aan duurzame en ecologische projecten die ten goede kunnen komen aan de hele gemeenschap rond de woning.

En het groen dak past perfect in dit perspectief van duurzaam bouwen. De groendaken zijn momenteel een van de grootste referenties van duurzame architectuur in de wereld, na de fotovoltaïsche panelen, een innovatief systeem dat zonne-energie kan opvangen en omzetten in elektrische energie.

In principe is het groendak een natuurlijke bekleding, meestal van gras, die de hele uitbouw van het huis bedekt. Het groendak is niet alleen zeer esthetisch, het heeft ook talrijke voordelen voor het milieu, die u hieronder zult ontdekken.

Hoe werkt het groendak?

Het groendak bestaat uit verschillende lagen van verschillende materialen die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de juiste absorptie van regenwater, warmte-uitwisseling en het overleven van planten.

De eerste laag is het dak zelf. Daaroverheen wordt een waterdicht membraan geplaatst, zodat het dak beschermd is tegen vocht. De derde laag is een wortel barrière. Deze stap van het proces is belangrijk om te voorkomen dat plantenwortels de dakstructuur beschadigen.

Daarna komt de drainagelaag. Deze laag zorgt ervoor dat al het overtollige regenwater goed wordt afgevoerd, zodat overstromingen op de structuur, het rotten van de planten en, uiteraard, het binnendringen van water in het interieur van de woning worden voorkomen.

Na het drainagesysteem komt het doorlatende weefsel dat de plaatsing van de grond mogelijk maakt, waar tenslotte een laag van ongeveer zeven tot acht centimeter substraat wordt aangebracht. In dit stadium is het dak klaar om de gekozen vegetatie te ontvangen.

Voordelen van het groendak

  • Het groendak is een grote thermische isolator, m.a.w. het houdt altijd een aangename temperatuur in de woning, zelfs zonder dat er airconditioning aan te pas moet komen;
  • Het groendak is niet alleen een thermische isolator, maar heeft ook de functie van akoestische isolator, waardoor de verspreiding van lawaai naar het interieur van het huis wordt voorkomen;
  • De vegetatie van het groendak draagt bij tot een grotere retentie van regenwater. Het resultaat hiervan is dat er minder water naar de straat gaat, waardoor het risico op overstromingen afneemt;
  • Het groendak heeft voordelen voor de hele stad, want het helpt de vervuiling te verminderen en de kwaliteit van de lucht in de regio aanzienlijk te verbeteren;
  • Het groendak is een oase voor het plaatselijke ecosysteem en trekt vogels, vlinders en andere soorten insecten en kleine dieren aan. Dit is uiterst belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit.