Eenvoudig snoeien van je haag

heggenschaar

Heb je rondom of in je tuin een heg en wil je deze altijd netjes bijgewerkt hebben? Met een heggenschaar kun je de heg bijwerken, tenslotte is een heg meestal direct zichtbaar in de tuin. Logisch dat je deze netjes en strak wilt hebben, er zijn verschillende soorten scharen om de heg netjes te houden. De vorm en de hoogte van je heg bepaald ook wat voor schaar je nodig hebt, in dit artikele nemen we je mee in de wereld van de heggenschaar.

heggenschaar

Lang of kort blad

Heb je een hoge heg dan is het verstandig een heggenschaar te nemen met een lang snijblad, je voorkomt hiermee dat je in meerdere keren je heg moet snoeien en scheef gaat. Bij een kleinere heg komt een klein snijblad wel goed uit. Met een elektrische schaar  kun je over het algemeen snel en eenvoudig de heg snoeien, maar je moet wel een stopcontact in de buurt hebben om je schaar van stroom te voorzien. Met een accu schaar heb je veel vrijheid, het vermogen van deze scharen is alleen beperkt. 

heggenschaar

Enkel of dubbelzijdig mes

Niet alleen het vermogen van een heggenschaar is belangrijk, ook een dubbel of enkelzijdig mes maakt zeker uit in de werking tijdens het snoeien van je heg. Een dubbelzijdig mes werkt sneller en fijner om je heg te snoeien, de takken worden er makkelijker afgesnoeid omdat er in twee richtingen wordt gesnoeid. Een lang mes is niet geschikt als je in een bepaalde vorm wilt snoeien, door het lange blad is bochten maken moeilijk. Met een klein mes ben je veel flexibeler en kun je makkelijk mooie ronde bochten maken.