Een sfeervol sedumdak toepassen

Een sedum dak is een veel gekozen groen dak systeem op woningen. Groene daken dragen bij aan een biodiversiteit van fauna zoals vogels en insecten die worden aangetrokken tot de plantjes op het dak. Ze zorgen voor een lucht vol met zuurstof doordat ze Co2 opnemen en omzetten in schone lucht. Door veel begroeiing van planten komt er minder Co2 in de lucht wat bijdraagt aan de afkoeling van het broeikaseffect. De beste combinatie is een mooie groene tuin met een groen dak van sedum planten. Sedumdaken hebben een diversiteit aan kleine plantjes. Meestal worden kleine vetplantjes gebruikt die makkelijk zijn te verzorgen. Ook grassen en kruiden kunnen op een sedumdak onderdeel uitmaken van de variatie op het dak.

Hoe kunt u een sedumdak plaatsen?

Een sedum dak zorgt ervoor dat de woning minder energie verbruikt doordat het beter isoleert. Het dak van planten zorgt ervoor dat de onderliggende dakbedekking een langere levensduur krijgt. Een sedumdak kunt u beter niet op een oude laag bitumen of dakpannen leggen omdat de wortels van de vegetatie dan niet goed kunnen groeien. Een plat dak is de beste optie voor een groen dak. Op een schuin dak kunt u een groene gevel maken als een sedumdak geen optie is. Vaak is er een maximale hellingshoek waarop de matten stabiel liggen en niet verschuiven. Zorg ook voor een goed waterafvoersysteem zodat overtollig water goed wegloopt. Een groen dak helpt tevens wel mee met een goede afvoer doordat de planten water opnemen. Dit is beter voor het milieu omdat er dan geen grote plassen water op straat of in het riool terecht komen.

Welke soorten sedum daken zijn er?

Sedumdaken hebben diverse diktes aan substraatlagen. De onderlaag die geschikt is voor een bepaald type dak. Een dak mag niet te zwak of te oud zijn. Een sedumdak kan dan voor lekkages gaan zorgen. Sedummatten kunnen best zwaar zijn. Veel begroeiing op de mat kan oplopen van 150-500 kilogram per m2. Extensieve daken van sedum hebben dunnere substraatlagen. Deze lenen zich goed voor overkappingen, schuren en kleine (tuin)huisjes. Grote intensieve daken kunnen beter op een nieuw en stabiel dak liggen met een behoorlijke draagkracht. Deze substraatlagen zijn dikker dan 15 cm. Daktuinen met dikke substraatlagen kunnen planten hebben met dikke wortels. Kleine vetplantjes met mos doen het goed op dunnere sedumdaken.

Welke plantjes groeien er op het dak?

Kleine vetplantjes die onderhoudsarm zijn. Er zijn ongeveer 12 soorten geschikt voor sedumdaken. Elk vetplantjes heeft zijn eigen verzorging nodig. Dit hangt dus af van de ligging van de woning, de hoeveelheid zon op het dak, wortelopties en hellingshoek. De daken moeten in de zomermaanden worden bemest en worden besproeit met water in warme maanden.