Alle toepassingen van beton op een rij

Tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk met beton. Het wordt op allerlei verschillende manieren toegepast. Het voordeel van beton is dat dit materiaal erg sterk is en duurzaam. Het wordt voornamelijk veel in de bouw gebruikt, maar bijvoorbeeld ook in disciplines zoals kunst. Wil je meer weten over de toepassingen van beton? Lees dan snel verder!

Betonnen barriers

Je hebt ze waarschijnlijk al vaak langs de weg zien staan: betonnen barriers. Al jarenlang worden er betonnen barriers gebruikt in plaats van vangrails of andere afzettingen. Deze betonnen barriers kunnen bijvoorbeeld worden ingezet tijdens werkzaamheden, om het verkeer in goede banen te leiden. Maar het kan ook voor permanente toepassingen worden gebruikt. Zo hebben betonnen barriers genoeg kracht om voertuigen tegen te houden en voldoen de barriers aan alle veiligheidseisen. Zo kan een botsend voertuig de betonnen barrier nauwelijks breken of eroverheen kantelen.

Tetrapods

Aan oevers en bij de kust, wordt veel gebruik gemaakt van tetrapods. Dit zijn betonnen blokken met vier uitsteeksels die een kust kunnen beschermen tegen de kracht van het water. Deze tetrapods zorgen er dus in principe voor dat de golven gebroken worden. Het water moet dan eerst door de blokkades heen stromen, waardoor de druk kan worden verminderd. Dit is dus een ideale toepassing om een kust extra bescherming te bieden. Tegenwoordig maken veel landen gebruik van deze tetrapods.

In de bouw

Verder wordt beton toegepast op verschillende manieren in de bouw. Denk bijvoorbeeld aan het maken van muren en vloeren. Op deze manier kan een woning stevig en duurzaam worden gebouwd. Tegenwoordig is het ook een trend om een betonnen vloer in huis te hebben, zonder deze af te werken. Hierdoor krijg je als het ware een industriƫle look. Hiernaast zorgen betonnen vloeren voor een goede isolatie en wordt geluid grotendeels buiten gehouden.